Blog en links

ASTD 2014

Loopbaanontwikkeling  met 70-20-10

Tussen alle inspirerende sprekers en workshops op de ASTD in Washington dit jaar, trof ik een pareltje over loopbaanontwikkeling, getiteld  ‘Help them grow or watch them go’ .
Hoe komt het dat er zóveel en alles 180 graden op de arbeidsmarkt verandert, maar dat loopbaanontwikkeling nog zo weinig mee verandert?  Beverly Kaye en Julia Winkle schreven er een boek over. Waarom besteden we daar niet meer tijd, creativiteit en zorg aan?  Hoe komt dat? In de huidige tijd is het immers pure noodzaak. Ook voor bedrijven trouwens. Ontwikkeling blijkt telkens weer een primaire driver  voor engagement, en meer betrokkenheid zorgt  bewezen voor betere bedrijfsresultaten.


Herkaderen
Wat zeggen leidinggevenden als je ernaar vraagt? ‘Ik vind het moeilijk om erover te praten, ik heb te weinig tijd, straks vertrekken mijn beste medewerkers, ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun loopbaan’ .

Lees verder
>>

Een lerende uitvoeringsorganisatie

Organisatieleren met Verticale leertrajecten staat mooi beschreven in het artikel ‘Een lerende uitvoeringsorganisatie’ in Opleiding en Ontwikkeling nr 2, 2013

In 2012 werkte ik 9 maanden hieraan mee vanuit het Corporate Learning center van Rijkwaterstaat.

Veel organisaties zijn, noodgedwongen, bezig om beweeglijker te worden. Hoe kun je als organisatie die zich aanpast aan maatschappelijke ontwikkelingen, met en van elkaar leren?
Bij Rijkswaterstaat zijn er al jarenlang mooie best practices.

Een nieuw raamwerk voor alle opleidingen en trainingen: NLQF

Wat een hoop mensen waren er afgekomen op de startconferentie van het NLQF! Ik was eigenlijk wel verbaasd. Ten eerste, die naam!  NLQF, kan het erger?  Maar verder: een raamwerk uit Europa dat nu een Nederlandse invulling krijgt, is dat niet een ‘ver van mijn bed-show’ voor veel mensen? Blijkbaar niet. Er was flink op de tam tam geroerd en opleidingscollega’s uit het reguliere onderwijs en private opleiders waren goed vertegenwoordigd.

Een goede zaak, dat NLQF?
Lees verder
>>

Duurzaam in je werk

Tenminste houdbaar tot …..
Duurzaam in je werk was een waar Event

Het leren in bedrijven verandert. Maar congressen veranderen ook! Niks individuele inschrijving en passief aanhoren wat experts te melden hebben. In de Van Nelle fabriek werden op 2 februari de mouwen opgestroopt.  Bijna 50 bedrijventeams hadden zich ingeschreven voor de dag met een eigen vraag. Aan de slag!

De tijd is voorbij om alleen maar te praten over duurzame inzetbaarheid, we moeten iets gaan doen. Met deze oproep opende Mark Ritter van de online community ‘Duurzaam in je werk’ de dag. Iedereen weet dat er acties
nodig zijn om medewerkers langer inzetbaar te houden.

Lees verder

>>

Het ePortfolio,  het  komt eraan !

Het ePortfolio, het komt eraan !

‘We onderhouden onze cv (verwarming) beter dan ons eigen CV.

Het was een van de prikkelende uitspraken op het eerste Nationale ePortfoliocongres van 7 december 2011. Als leerprofessional deed ik de afgelopen tijd veel ervaring op met het Ervaringscertificaat (EVC).  Nieuwsgierig meldde ik me aan voor dit evenement: wat kun je met een ePortfolio?, wat is het?, wie is er mee bezig? Het  woord buzzt rond, maar aansprekende praktijkvoorbeelden: ik kende ze niet.

Mijn conclusie na deze dag: het ePortfolio, dat gaat wat worden, dat komt eraan!

Lees verder

>>

Career maps to career apps

Career maps to career apps, developing self powered employees

  • HRD community blog, door Joke Bergshoeff geplaatst op 25 Mei 2011 om 18.05

Ik stapte dit keer met hele andere vragen het vliegtuig in om naar de ASTD te gaan dan de laatste keer. Zou ik iets nieuws leren over loopbaanontwikkeling, over hoe je medewerkers sterker maakt en om te gaan met de constante veranderingen in bedrijven. En ook nog iets over social media en hoe je onderling leren kunt versterken?
In de allereerste workshop werd ik op mijn wenken bediend.

Lees verder

>>

Momenten van waarheid


In het vakblad Opleiding en Ontwikkeling verscheen een reportage over de Momenten van de Waarheid.
De momenten van de waarheid beschrijven succesvol gedrag. Ze lijken op gedragsindicatoren die dienen als voorbeelden van competenties. Bergshoeff: ‘De momenten van de waarheid geven een verdieping en concretisering aan de competenties zodat mensen er beter mee uit de voeten kunnen. Dat komt omdat de momenten van de waarheid specifiek voor een rol zijn bedacht, vanuit de blik van klant en collega.’